test1 'Het boek der illusies' van Paul Auster
Start > Paul Auster > boektitel

Paul Auster: Het boek der illusies

  • Beschrijving
  • Recensies

Oorspronkelijke titel: The Book of Illusions, 2002
Vertaling: Mea Flothuis
Uitgever: De Arbeiderspers, 2002
ISBN13: 978-90-295-0044-9ISBN: 9789029500449


Flaptekst / Beschrijving

David Zimmer, professor in Vermont, verliest zijn vrouw en twee zoontjes bij een vliegtuigongeluk. Zes maanden lang brengt hij de dag door in een waas van dronkemanstranen en zelfmedelijden. Op een avond ziet hij op televisie een stukje van een verloren gegane stomme film, gemaakt door een komiek, Hector Mann. Voor het eerst in maanden moet hij lachen. En voor hij het weet heeft hij zich ingegraven in het leven van de mysterieuze Mann, die van de aardbodem verdween in 1929.
Zimmer schrijft de eerste serieuze studie van Manns werk en houdt zo het verdriet op draaglijke afstand. Een jaar na de verschijning van het boek krijgt hij een brief van iemand die beweert de vrouw van Mann te zijn. Hij wordt uitgenodigd Mann te komen bezoeken. Is dit een grap of leeft Hector Mann echt nog? Zimmer aarzelt. Dan verschijnt op een avond een vreemde vrouw aan zijn deur, en zij neemt de beslissing voor hem. Dat verandert zijn leven voor altijd.
Een met een adembenemende precisie en dwingende noodzaak geschreven roman, een boek dat de lezer onderdompelt in een universum waar het komische en het tragische, realiteit en verbeelding, geweld en tederheid samenvloeien.

*Auster is het beste soort import uit Amerika: een experimenteel schrijver die een groot publiek aanspreekt. - The Guardian

*Deze kunstieg en elegante roman zou weleens Austers beste boek tot nu toe kunnen zijn. - Peter Carey

*Een bedwelmend nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Auster. - Jonathan Lethem

Recensies

  • Vele levens achter elkaar - Hans Bouwman, de Volkskrant, 06-12-2002
  • Het echte leven begint bij nul - Pieter Steinz, NRC Handelsblad, 04-10-2002
  • Opduiken en weer verdwijnen - August Hans den Boef, De Groene Amsterdammer, 13-07-2002