test1 'Het dertigste jaar' van Ingeborg Bachmann
Start > Ingeborg Bachmann > boektitel

Ingeborg Bachmann: Het dertigste jaar

  • Beschrijving

Oorspronkelijke titel: Das dreißigste Jahr, 1961
Vertaling: Paul Beers
Uitgever: Rainbow, 1984
ISBN13: 978-90-6766-138-6ISBN: 9789067661386


Flaptekst / Beschrijving

'Mijn wanhoop is een slechte raadgever geweest. Maar mijn helder inzicht nu is nog een slechter raadgever. Ik krijg het er koud van. Ik had de schuld liever behouden.' In Het dertigste jaar staan personen centraal die zich in een crisissituatie bevinden en het liefst een nieuw begin zouden willen maken. Zij stoten hardhandig hun hoofd tegen de onvermurwbare werkelijkheid, zoals de tot keuzes verplichtende volwassenheid ('Het dertigste jaar'), een aan regels gebonden opvoeding ('Alles') of de vrouwenrol binnen een relatie ('Een stap naar Gomorra').

'Een enkele keer lees je een boek dat je, als je het uit hebt, achter laat met het gevoel dat het absoluut is. Dat er niets geschreven zou kunnen worden dat méér waar is. Het dertigste jaar is voor mij zo'n boek.' - C.O. Jellema in NRC Handelsblad

De Oostenrijkse schrijfster Ingeborg Bachmann (1926-[973) maakte grote naam als dichteres, voor zij overging tot het schrijven van verhalen en romans. Beroemd werd ze vooral met Het dertigste jaar en de roman Malina, die ook als Rainbow Pocketboek verscheen.