test1 'Aanroeping van de Grote Beer' van Ingeborg Bachmann
Start > Ingeborg Bachmann > boektitel

Ingeborg Bachmann: Aanroeping van de Grote Beer

  • Beschrijving

Oorspronkelijke titel: Anrufung des Grossen Bären, 1956
Vertaling: Paul Beers
Uitgever: Amber, 1989
ISBN13: 978-90-5093-086-4ISBN: 9789050930864


Flaptekst / Beschrijving

Ingeborg Bachmann, in 1926 te Klagenfurt, Oostenrijk, geboren, debuteerde in l953 met de alom geprezen dichtbundel Tijd in onderpand, in 1956 gevolgd door de omvangrijke bundel Aanroeping van de Grote Beer.

Deze tweede bundel vestigde haar naam voorgoed als een van de talent volste dichters uit het naoorlogse Duitse taalgebied, maar bleek tevens haar laatste te zijn.
De gedichten worden gekenmerkt door een sterk besef van de historische situatie - het eerste decennium na de Tweede Wereldoorlog - en door de vergeefsheid van het liefdes verlangen. Deze thematiek wordt op vaak indirecte wijze verwoord in aan de natuur ontleende beelden, waarbij het ritme van de taal en de trefzekere, soms haast profetische zegging het onverwisselbare van Bachmanns toon uitmaken.

De gedichten van Ingeborg Bachmann zijn nu in twee uitgaven in het Nederlands beschikbaar.

De pers over Tijd in Onderpand:
'Een hoogtepunt in de naoorlogse poëzie, een debuut dat met kop en schouders boven al het andere uitstak.' - Dien de Boer, De Groene Amsterdammer
'De poëzie van Ingeborg Bachmann is in veel gevallen te groot voor woorden.' - Peter Nijssen, Utrechts Nieuwsblad
' ... Paul Beers en Isolde Quaedflieg bewijzen in Tijd in Onderpand dat zij goede Bachmannvertalers zijn.' - Oscar van Weerdenburg, De Volkskrant