test1 'Simultaan' van Ingeborg Bachmann
Start > Ingeborg Bachmann > boektitel

Ingeborg Bachmann: Simultaan

  • Beschrijving

Oorspronkelijke titel: Simultan: neue Erzählungen, 1972
Vertaling: Paul Beers
Uitgever: Amber, 1987
ISBN13: 978-90-5093-015-4ISBN: 9789050930154


Flaptekst / Beschrijving

Terwijl Ingeborg Bachmann (1926-1973) aan haar cyclus 'Doodsoorzaken' werkte - in Nederlandse vertaling verschenen onder de titels Malina en Het geval Franza -, schreef zij naast dit grote werk de' verhalen die in haar laatste boek Simultaan (1972) gebundeld zijn.

Nadja uit het verhaal 'Simultaan' en Elisabeth uit de lange novelle 'Drie paden naar het meer' zijn onafhankelijke vrouwen - de ene tolk, de andere fotojournaliste - die innerlijk een leegte in zich mee dragen die niet kan worden gevuld. Daamaast is er die altijd sluimerende paniek, die nerveuze gejaagdheid die kenmerkend is voor al Bachmanns vrouwelijke personages.

De drie andere verhalen uit de bundel staan in het teken van een vlucht voor de werkelijkheid. Beatrix in 'Problemen, problemen' kent geen groter verlangen dan slapen en wegdromen bij de kapper, Miranda in 'O gelukkige ogen' draagt een bril die de scherpe kanten van het bestaan aan haar waarneming onttrekt, en de oude mevrouw Jordan in 'Het geblaf' leeft in een waanwereld wat de attenties van haar zoon betreft, de reeds uit Het geval Franza bekende ' psychiater Leo Jordan.

Hoewel de toon van de verhalen minder wrang is dan in 'Doodsoorzaken' en de taal waarin ze geschreven zijn toegankelijker, geldt toch ook voor deze bundel dat hij in het teken staat van Bachrnanns hoofdthema: de ervaring van het leven; als een 'permanente oorlogstoestand in vredestijd'. '.