test1 'Droom van matige tot mooie vrouwen' van Samuel Beckett
Start > Samuel Beckett > boektitel

Samuel Beckett: Droom van matige tot mooie vrouwen

  • Beschrijving

Oorspronkelijke titel: Dream of fair to middling women, 1932
Vertaling: Anneke Brassinga
Uitgever: De Bezige Bij, 2000
ISBN13: 978-90-234-3957-8ISBN: 9789023439578


Flaptekst / Beschrijving

Samuel Bcckett schreef zijn debuutroman in de zomer van 1932, op een zolderkamer van het Parijsc hotel Trianon. Hij was toen nog straatarm en onbekend. De ene uitgever na de andere weigerde het manuscript te publiceren. Het werd enerzijds te obsceen bevonden en anderzijds keek men vreemd op van de balorige, bijkans perverse eruditie die in dit boek tentoon wordt gespreid.

Het gaat over seks, vrouwen en solitaire lusten, maar de taal is die van de bijbel, Augustins, Dante, Proust, Tennyson (de titel verwijst naar een van Tennysons gedichten, 'A Dream of Fair Woman'), de zeventiende-eeuwse melancholie-expert Robert Burton, en vele, zeer vele anderen: de taal is Engels maar ook Latijn, Frans, Duits, Italiaans; de talloze citaten van genoemde schrijvers worden vaak verbasterd en in ieder geval door Berkett naar zijn hand gezet. De burleske taferelen en ongeloofwaardige gebeurtenissen maken dit boek tot een voslagen authentiek product van geobsedeerd onder hoogspanning staande woelgeest, om met Lucebert te spreken.

Droom van matig tot mooie vrouwen is een ware schelmenroman, hilarisch, hitsig, hondsbrutaal en heftig; maar zo intens persoonlijk dat door al Becketts verbale bokkensprongen heen een aangrijpende gekweldheid voelbaar blijft, ook na achtenzestig jaar.