test1 'Yann Andréa Steiner' van Marguerite Duras
Start > Marguerite Duras > boektitel

Marguerite Duras: Yann Andréa Steiner

  • Beschrijving

Oorspronkelijke titel: Yann Andréa Steiner, 1992
Vertaling: Marianne Kaas
Uitgever: Van Gennep, 1993
ISBN:


Flaptekst / Beschrijving

Yann Andréa Steiner is een roman, fictie maar zoals het hele oeuvre van Duras rechstreeks geworteld in haar eigen leven. Yann Andréa en Duras ontmoeten elkaar in 1980.
Hij bewonderde haar om haar vertelkunste, schreef haar brieven -'de mooiste uit mijn leven'- ze ontmoeten elkaar opnieuw, en 'hij ging nooit meer terug naar de campus waar hij vandaan gekomen was'. In diezelfde zomer schreef Marguerite Duras een vakantiekroniek waarin een zesjarig jongetje en een achttienjarige leidster van een vakantiekolonie de hoofdrol speelden. Ze houden veel van elkaar, zij vertelt hem verhalen, over de haai Rateketaboum die het jongetje David meeneemt naar een ver eiland, en ze spreekt af dat ze over tien jaar terugkomen om elkaar te beminnen.
Rond deze twee parallelle gegevens schreef Marguerite Duras een ontroerende, zeer poetische, stilistisch zeer zuivere roman.

Le Point: 'Dit mansucript van een 78-jarige is geschreven met exact dezelfde inkt, vanuit dezlefde scherpe observatie als Hiroshima, mon amour'.

Le Monde: 'De stem van een zeer eenzaam, maar zeer mediamiek auteur met poetische uitbarstingen, een provocerende zin voor paradox, het vermogen ons onverhoeds in het hart te raken...'