test1 'Vernietigen zegt zij' van Marguerite Duras
Start > Marguerite Duras > boektitel

Marguerite Duras: Vernietigen zegt zij

  • Beschrijving

Oorspronkelijke titel: D├ętruire, dit elle, 1969
Vertaling: Herman Groenewegen
Uitgever: Van Gennep, 1990
ISBN13: 978-90-6012-465-9ISBN: 9789060124659


Flaptekst / Beschrijving

Een hotel buiten, eigenlijk meer een rusthuis: de bewoners krijgen er in het weekend gasten op bezoek. In het park wordt getennist door de jeugd uit de omgeving. Op de achtergrond ligt een indrukwekkend, donker bos.
In deze ambiance komt Max Thor terecht, later gevolgd door zijn veel jongere vrouw Alissa. Zij komen in contact met Stein voor wie het hotel verbonden is met de herinnering aan een ooit ontmoete vrouw. Alle drie voelen ze zich om uiteenlopende redenen aangetrokken tot Elisabeth Alione, een vrouw die na een slecht verlopen zwangerschap een slaapkuur in het hotel doet. In de onderkoelde atmosfeer van hotel en park ontwikkelt zich een boeiend beschreven confrontatie tussen het drietal aan de ene, en het verleden en de sociale achtergrond van Elisabeth aan de andere kant.

Duras schreef deze roman in 1968/69. Dat klinkt onder andere door in een opmerking van Alissa over 'Duitse joden' -overigens niet alleen een verwijzing naar 'mei' en de 'ongewenste vreemdeling Cohn-Bendit', maar ook naar Duras' preoccupatie met het unviersele lijden van de joden.
Vernietigen, zegt zij is een parabel over de vloeiende grens tussen ziekte en gezondheid, uitgesteld en geprojecteerd verlangen, lijden en hartstocht.