test1 'Het teruggevonden kind' van Eric de Kuyper
Start > Eric de Kuyper > boektitel

Eric de Kuyper: Het teruggevonden kind

  • Beschrijving
  • Recensies

Titel: Het teruggevonden kind, 2007
Uitgever: SUN, 2007
ISBN13: 978-90-8506-415-2ISBN: 9789085064152


Flaptekst / Beschrijving

In Het teruggevonden kind reflecteert Eric de Kuyper op het kind-zijn. Zijn gedachten en overwegingen kunnen worden gezien als een belangrijke toevoeging aan zijn vijfdelige autobiografle van de kinderjaren. Hij roept niet alleen herinneringen aan de eigen kinderjaren op, maar spreekt ook over het herinneren zelf, in het bijzonder over het plezier van het schrijven over de eigen kinderjaren en de valkuilen die zich daarbij voordoen.

Op zijn karakteristieke losse manier leest Eric de Kuyper het werk van Marcel Proust, 'die als eeuwig kind de wereld van de volwassenen probeert te vatten'. Met Walter Benjamin en Roland Barthes verkent hij thema's als flaneren en slapen. In een uitgebreid essay staat hij stil bij de wijze waarop de kinderjaren worden beschreven in autobiografie├źn of romans van klassieke en hedendaagse auteurs, onder wie Stendhal, Jules Renard, Simenon, Imre Kert├ęsz en anderen.

Het gaat in dit boek evenzeer om lezen als om schrijven. Het schrijfplezier ligt in het verlengde van het leesgenot. De eigen wereld van het kind, die allesbehalve een paradijs is, blijkt een bijzondere uitdaging te vormen voor schrijvers die het onderwerp aandurven.

Na zijn vijfdelige autobiografie van de kinderjaren en het boek Kinders breidt Eric de Kuyper zijn reflectie over het kind-zijn, het schrijven en het lezen uit met aanstekelijk geflaneer door kinderland.

Recensies

  • Schrijvers, houdt uw kinderlijk universum in stand - Marco Kamphuis, NRC Handelsblad, 21-03-2008
  • De zoektocht naar de jeugd - Kees 't Hart, De Groene Amsterdammer, 14-03-2008
  • Het genie gaat altijd te voet - Paul Depondt, de Volkskrant, 28-12-2007