test1 'Een vis verdrinken' van Eric de Kuyper
Start > Eric de Kuyper > boektitel

Eric de Kuyper: Een vis verdrinken

  • Beschrijving
  • Recensies

Titel: Een vis verdrinken, 2001
Uitgever: SUN, 2001
ISBN13: 978-90-5875-006-8ISBN: 9789058750068


Flaptekst / Beschrijving

Dat Eric de Kuyper geboeid wordt door de triviale maar waardevolle aspecten van de culturele eigenheid, konden we lezen in zijn laatste boek Met gemengde gevoelens. Hij ontpopte zich als een kenner van de charmes van de verschillende culturen die hij uit eigen ervaring kent. Als geboren en getogen Brusselaar is hij zich scherp bewust van de relativiteit van de omgeving waarin hij woont en werkt, en die is al meer dan twintig jaar Nederlands.

Hoe heeft hij Nederland en zijn bewoners in die jaren leren kennen? Wat valt er over de Nederlandse eigenheid en eigenzinnigheid te zeggen?

In Een vis verdrinken verkent Eric de Kuyper de Nederlandse mentaliteit, het systeem van gewoonten, gedragingen, beelden en opvattingen die de Nederlanders hanteren. Hij flaneert langs vooroordelen en stereotypen, charmes en domheden, om te achterhalen wat er precies schuilgaat achter het zelfbeeld van de Nederlander. Waarop berusten de eenvoud, het pragmatisme en de `gewoonheid', die de Nederlander zo na aan het hart liggen?

Een vis verdrinken houdt de Nederlander een spiegel voor, maar is tegelijk een blijk van liefde en waardering, een uiting van de fascinatie van de schrijver voor, zoals hij het noemt, dit `complexe' land.

Recensies

  • 'Ik ben een entertainer, maar er zit denkwerk achter' - Gertjan Vincent, Trouw, 11-04-2001
  • Gezellig sigaretje roken - Rob van Erkelens, De Groene Amsterdammer, 31-03-2001