Marcel Proust

Auteur

Marcel Proust (1871-1922) begon in 1907 aan een van de meesterwerken van de twintigste eeuw: 'Op zoek naar de verloren tijd'. Hij schreef door tot aan zijn dood. Prousts grootse romancyclus betekende een omwenteling in de literatuur van de vorige eeuw. Met Joyce en Kafka was Prousts werk baanbrekend voor de literaire vernieuwingen na 1945. De minutieuze beschrijvingen van de levens van Prousts helden Swann, Odette, Gilberte, de baron de Charlus, de adellijke Guermantes en Albertine, om er een paar te noemen, maken dit tot een superieure roman.

Marcel Proust heeft de Franse aristocratie beschreven in alle details: het snobisme, de jaloezie, de verstikkende beslotenheid van de salons. Zelf van burgerlijke afkomst, bleef hij enigszins aan de zijlijn staan, hoewel uit alles blijkt dat hij niets liever had gewild dan opgenomen worden in de hogere kringen.

Het belangrijkste thema in 'Op zoek naar de verloren tijd' is de tijd: het verstrijken van de tijd, het onontkoombare verloop van het leven, waarbij slechts de kunst, deze roman, door middel van de herinnering de vergankelijkheid kan bestrijden. Dat is de 'hervonden tijd', zoals het laatste boek van de cyclus heet. Daarnaast is 'Op zoek naar de verloren tijd' sterk autobiografisch, geeft het een tijdsbeeld van de Franse belle époque, is het een psychologische roman en een roman over hartstochtelijke liefde.

Literatuur over Marcel Proust

 • Maarten van Buuren - Proust - 2005

  Op zoek naar de verloren tijd is één van de belangrijkste romans uit de wereldliteratuur. Het beschrijft de fasen in Prousts leven als de etappes van een geestelijke Odyssee: sensuele roes, mondaine ambities, passie, ziekte en dood. De fasen in deze levensgeschiedenis lijken maar tot één conclusie te voeren: de ijdelheid van alle dingen. Van alle waardes waar Proust zijn hoop op stelde -maatschappelijk aanzien, liefde en kunst - blijft alleen de kunst behouden. De serie colleges, die zijn gegeven in het kader van Studium Generale, neemt de luisteraar mee door de hele romancyclus en staat stil bij elk van de fasen in Prousts wordingsgeschiedenis.

  Inhoudsopgave

  CD 1: Een meesterwerk in fragmenten: Op zoek naar de verloren tijd
  Hfst 1: Het Proust Effect
  Hfst 2: Eerste benaderingen
  Hfst 3: De roman als archipel
  Hfst 4: Een liefde van Swann

  CD 2: Proust voor de spiegel: De Kant van Swann
  Hfst 1: Nationalisme
  Hfst 2: De verbeelding deel I
  Hfst 3: De verbeelding deel II
  Hfst 4: God is dood, leve de kunst!

  CD 3:Schoonheid en genot: In de schaduw van de bloeiende meisjes
  Hfst 1: In de schaduw van de bloeiende meisjes
  Hfst 2: Lessen in kunst deel I: wat is literatuur?
  Hfst 3: Lessen in kunst deel II: wat is schilderkunst?
  Hfst 4: Lessen in liefde

  CD 4: De discrete charme van de adel: De kant van Guermantes
  Hfst 1: De kant van Guermantes
  Hfst 2: Het genie van de Guermantes
  Hfst 3: Snobismen
  Hfst 4: Een andere assimilatie

  CD 5: Décadence en dood: Sodom en Gomorra
  Hfst 1: Homosexualiteit
  Hfst 2: Neuroze
  Hfst 3: Theater
  Hfst 4: Joden en homo’s

  CD 6: Is niet alles illusie en is illusie niet alles?: De Albertine cyclus
  Hfst 1: Kristallisatie
  Hfst 2: Liefde is jalousie
  Hfst 3: Symbiose
  Hfst 4: Reis naar de hel

  CD 7: De vernietigende en reddende herinnering: De tijd hervonden
  Hfst 1: Apocalyps
  Hfst 2: Onwillekeurige herinnering
  Hfst 3: Drachtig beeld
  Hfst 4: Het kunstwerk als droom

 • Ghislain de Diesbach - Proust, biografie - 1993

  Een snob, een leugenaar, een ingebeelde zieke, maar ook een genie, een groot schrijver, een meedogenloos observator en een fabuleus causeur: in Proust geeft Ghislain de Diesbach een scherp beeld van Marcel Proust en schetst hij een fascinerend portret van de tijd en wereld waarin Proust leefde. Deze biografie, die zelf de meeslepende toon, de humor en de stijl van een roman heeft, vertelt smeuïg over de Parijse salons en de mensen die van invloed zijn geweest op Prousts leven en gevoelens. Met de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd heeft Proust zijn eigen legende geschapen. Diesbach ontrafelde die legende en schreef het geslaagde verhaal van een mislukt leven. Hij baseert zich op bronnen zoals de omvangrijke correspondentie van Proust, de nooit uitgegeven Souvenirs van Prousts tijdgenoot Ferdinand Bac, en allerlei andere nieuwe documenten en bronnen. Door een keur aan biografieën, waaronder Madame de Staël, heet Ghislain de Diesbach een grote naam opgebouwd in Frankrijk. Daarnaast schreef hij essays en drie romans. Zijn werk werd vele malen bekroond. Voor Proust ontving hij de Prix Printemps de la Biographie 1992. 'Dankzij dit omvangrijke werk krijgen we onweerstaanbare zin opnieuw het werk van Proust te lezen. Missie geslaagd!' Elle 'Dank aan Diesbach! Door hem zijn nu alle facetten van Marcel Proust belicht.' Le Journal du Dimanche '...een meeslepend en hartstochtelijk boek.' Le Figaro Littéraire '...geschreven met verve en helderheid, met een vrolijke en speelse intelligentie... hij blinkt uit in het portretteren van de figuren.' Le Monde

 • Jacques Kruithof - Gezicht op Proust - 1995

  In Gezicht op Proust van Jacques Kruithof, een verhelderende inleiding op Marcel Proust en Op zoek naar de verloren tijd, een 'reisgids', wordt een handreiking tot het lezen van de zeven boeken gegeven. Het is geïllustreerd met portretten van tijdgenoten die model hebben gestaan voor Prousts romanfiguren.

Hieronder geven we een kleine selectie van websites over Marcel Proust.

Publicaties

Overzicht publicaties (met vertalingen):


Het overzicht van de werken is niet per se compleet. Ik streef om praktische redenen geen volledigheid na.

Vertalingen

Overzicht vertalingen:

Boeken 1 tot 10 van de 11


Boeken 1 tot 10 van de 11