Jacq Vogelaar

Auteur

Jacq Vogelaar is het pseudoniem van de in 1944 in Tilburg geboren Frans Broers. Hij studeerde Nederlands en filosofie. Als recensent werkte hij mee aan Het Parool en De Volkskrant. Vogelaar was bovendien intensief betrokken bij het politiek cultureel tijdschrift Te Elfder Ure. Sinds 1971 is hij redacteur van Raster en criticus van De Groene Amsterdammer

Jacq Vogelaar debuteerde als dichter in 1965. Sindsdien heeft hij romans, verhalen, essays en een kinderboek geschreven. In 1970 kreeg hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs voor de verhalenbundel 'Het heeft geen naam' (1968). Een boek dat veel aandacht heeft getrokken, is 'Alle vlees' (1980), een historische roman in fragmenten, waarin het probleem van de uitbuiting van het menselijk lichaam vanuit allerlei gezichtspunten behandeld wordt. In 1986 schreef hij het kinderboek 'Het geheim van de bolhoeden'. 'Terugschrijven' (1987) is de titel van zijn prachtige essaybundel over o.a. Flaubert, James Joyce, Franz Kafka en Virginia Woolf. Sinds het verschijnen van deze essays heeft het woord 'terugschrijven' een vaste plaats gekregen in de literaire kritiek. Het staat voor een persoonlijke literatuurbeschouwing, de essayist schrijft niet óver een auteur, maar schrijft terug naar de auteur, vanuit zijn eigen leeservaring.

Na de experimentele en moderne romans als 'Raadsels van het rund' en 'Kaleidiafragmenten' leek 'De dood als meisje van acht' een nieuwe periode in Vogelaars schrijversschap in te luiden, hoewel de Beckettiaanse, 'sprakeloze' taalopvatting en de hallucinerende, sprookjesachtige sfeer ook al in eerdere romans te vinden waren. In 'De dood als meisje van acht' keert de 43-jarige Nora na de begrafenis van haar moeder terug naar haar geboortedorp Moortgat. Ze klimt er in de boom waarin zij als kind haar toevlucht zocht. Daarmee begint een fascinerende terugkeer naar haar vroegste jeugd. De herinnering aan Mona, een wonderlijke vrouw, die net als Nora's moeder in de oorlog in het dorp was neergestreken, komt tot in de kleinste details tot leven. Ook het afwijzende gevoel dat ze toen voor haar moeder had, speelt weer op.

Enigszins in het verlengde van dit boek ligt 'Weg van de pijn', zijn roman uit 1994, waarin de 13-jarige hoofdpersoon Ben, het broertje van Nora uit Vogelaars vorige roman, na een barre tocht oog in oog komt te staan met zijn vader. Deze wijst hem af met de woorden "ik heb al een zoon". Ook 'Weg van de pijn' werd zeer lovend ontvangen: "... een mooie, volle, rijke, raadselachtige maar zelden duistere, vooral heel bijzondere roman" - Robert Anker in Het Parool. (bron De Bezige Bij)

"Waar begint iets, waar eindigt iets? Deze vraag zou Jacq Firmin Vogelaar kunnen beantwoorden met de opmerking: er is geen beginnen meer aan. Elk begin van een verhaal, essay of roman is willekeurig, elk slot kan weer het begin van iets nieuws zijn. Een middelpunt waar alle tekstdelen omheen draaien bestaat niet. Zijn literaire wereld heeft geen vast centrum meer. (Graa Boomsma, Een lek in het zwijgen, 1989 p 131)

Het schrijven ziet Vogelaar als een kruispunt van talen, meerdere vormen van taal, van taalhandelingen en taalpraktijken. Hij sluit daarbij aan bij de brede benadering van het lezen en schrijven waarvoor het sleutelwoord is: tekst en meer nog intertekst, begrippen die door Barthes, Kristeva en anderen zijn ingevoerd (Terugschrijven p 323).

Hieronder geven we een kleine selectie van websites over Jacq Vogelaar.

Publicaties

Overzicht publicaties (met vertalingen):


Het overzicht van de werken is niet per se compleet. Ik streef om praktische redenen geen volledigheid na.

Vertalingen

Overzicht vertalingen:

Boeken 1 tot 10 van de 22


Boeken 1 tot 10 van de 22