test1 'Over kampliteratuur' van Jacq Vogelaar
Start > Jacq Vogelaar > boektitel

Jacq Vogelaar: Over kampliteratuur

  • Beschrijving
  • Recensies

Titel: Over kampliteratuur, 2006
Uitgever: De Bezige Bij, 2006
ISBN13: 978-90-234-1497-1ISBN: 9789023414971


Flaptekst / Beschrijving

In dit omvangrijke, indrukwekkende boek brengt Jacq Vogelaar verslag uit van zijn zoektocht door de literatuur over goelag-kampen en Duitse concentratie- en vernietigingskampen. Over kampliteratuur gaat over herinneringen, berichten, documenten en verhalen die tezamen een enorme bibliotheek vormen.

Naast bekende auteurs als Varlam Sjalamov, Robert Antelme en Aleksander Solzjenitzyn presenteert Vogelaar, die al vele jaren met deze literatuur over extreme ervaringen bezig is, minder bekende namen als Gutave Herling, Elinor Lipper, Marta Rudzka, Richard Glazar, Tadeusz Borowski en Julius Margolin. Nog niet eerder werd in Nederland geschreven over de manuscripten die in 1944 in de as van Auschwitz-Birkenau werden begraven. Flessenpost noemt Vogelaar ze, en het door hem gemunte begrip 'terugschrijven'krijgt er een nieuwe betekenis bij.

'Daar gaat het telkens om: de verhouding tussen de individuele ervaring en collectieve catastrofe, tussen persoonlijk verslag en het kampsysteem en alles wat daar over geschreven is. (...) Elke tekst over het kamp, niet alleen de in het kamp zelf geschreven aantekeningen, is in tegenspraak met het kamp dat mensen anoniem maakt en gelijkschakelt: verzet is de kern van het kampverhaal"- Jacq Vogelaar.

Jacq Vogelaar (1944) publiceert sinds 1965 proza, po√ęzie, essays en kritieken. Sinds 1971 is hij criticus van De Groene Amsterdammer en redacteur van Raster. Voor zijn hele literaire oeuvre obtving hij in 1995 de Frans Erensprijs en voor zijn critisch werk in 2002 de Pierre Bayleprijs. Van de Poolse schrijver Gustav Herling vertaalde hij onlangs het goelagverslag Een wereld apart.

Recensies

  • Ziende blind - Arnold Heumakers, NRC Handelsblad, 02-03-2007
  • Inspirerende analyse kampliteratuur - Frank van Vree, de Volkskrant, 05-05-2006
  • 'Overleven kan alleen door grenzen te overschrijden' - Michel Krielaars, NRC Handelsblad, 21-04-2006