test1 'Donkere lente' van Unica Zürn
Start > Unica Zürn > boektitel

Unica Zürn: Donkere lente

  • Beschrijving

Oorspronkelijke titel: Dunkler Frühling, 1970
Vertaling: Tineke Davids
Uitgever: Agathon, 1983
ISBN13: 978-90-269-5853-3ISBN: 9789026958533


Flaptekst / Beschrijving

Donkere lente, een sterk door de psychoanalyse beïnvloede novelle, is het relaas van de dromen van een tienermeisje dat poogt de geheimen van 'de liefde' te ontraadselen. Het huwelijk van haar ouders is volledig ontwricht en de beide echtelieden gaan geheel op in hun nieuwe relaties, die ze allerminst voor elkaar of voor de buitenwereld verborgen houden.

Ook het meisje is op zoek naar vervulling. Ze beseft maar al te goed dat ze die niet vindt wanneer haar broer van zestien - even- op zoek als zij - haar op een middag bruut en onbeholpen neemt. Ze voelt zich beschaamd en teleurgesteld: haar nachtelijke fantasieën waren zoveel opwindender, zo wellustig dat ze aan de armzalige werkelijkheid met haar broer geen enkele behoefte heeft. Uit wraak chanteert ze hem, maar ze blijft op zoek naar die onbeschrijflijke, hevige sensatie die volgens haar en haar vrien¬dinnen alleen van een man kan komen.

Elke nacht opnieuw stort ze zich in de wellustigste fantasieen en stelt ze zich angstwekkende taferelen voor in een duister waarin ze geen redder wenst. Elke nacht ondergaat ze opnieuw de dood, steeds beklemmender.

Donkere lente is geïllustreerd met drie tekeningen van Hans Bellmer. echtgenoot van de auteur